Upgrading the navigation corner (kaartentafel)

Mar 13, 2019 | 0 comments

Mar 13, 2019 | 0 comments

Een nieuwe zithoek in de kaartentafel en nieuw dashboard voor schakelpaneel en apparatuur.

Situatie:

Yndeleau had geen kaartentafel waar je aan kon zitten en het dashboard was aan het einde van zijn latijn (Jurre zijn woorden).

Probleem:

We willen stabiel aan de kaartentafel kunnen zitten. En daarnaast willen we dat alle apparatuur strak ingebouwd is, werkt en geen gaten achter laat in het dashboard.

Oplossing:

Om de klus niet te groot te maken besloten we om de huidige situatie zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Dat betekent dat we in de huidige opzet een “inschuif” wilden creëren en de apparatuur in grote lijnen op dezelfde plek hebben behouden.


Before and After:


De klus:

Het zithoekje:

In de navigatiehoek zaten ook de schakelpanelen, flink wat apparatuur en de omvormers (24V-230V en 24V-12V). Alles hebben we er uit getrokken en losgekoppeld. De grote lijnen stonden heel simpel; 2 van de 3 onderkasten er uit, en daarna de zaag er in. Daarmee was in grote lijnen een inschuif plekje gecreëerd. Maar toen begon het aftimmeren en dat duurde langer. De tafel bestaat uit een klep met eronder opslag voor documenten en navigatie-attributen. Aan de rechterhand is een geul gemaakt om pennetjes etc op te slaan.

Het dashboard/apparatuur:

Het oude paneel en wand heb ik er helemaal afgehaald en heb dit allereerst vervangen door een nieuwe dekplaat. Ik wilde graag makkelijk bij de achterkant van de apparatuur en de schakelpanelen komen. Daarom heb ik 2 deurtjes uit de dekplaat gezaagd met een inval cirkelzaag. Deze heeft als voordeel dat je een rechthoek kan uitzagen met rechte lijnen. Een decoupeerzaag geeft heel moeizaam een kaarsrechte lijn en heeft een “inzaag”  plek nodig waar je begint met zagen waardoor je die altijd herkent later. Een normale cirkelzaag heeft inzaagsnede nodig waardoor je geen rechthoek er uit krijgt maar ook een extra zaagsnede zichtbaar hebt. Deze deurtjes zijn aan de onderkant met een scharnier vast gezet, een drukknop is geïnstalleerd bij de rechter deur en hiermee hebben we 2 deurtjes. Rechter deurtje geeft toegang tot de achterkant van de schakelpanelen. En als deze open staat kun je ook het linker deurtje openen waar de achterkant van apparatuur bevindt. Daarnaast hebben we nog een gat in de linkerwand dicht gemaakt om deze voor te bereiden om de navigatieapparatuur en touchscreen in te bouwen.

Omdat we de hele kaartentafel open hadden liggen was dit het moment om ook de “achterkant” volledig strak te trekken. De eerste verbetering was hier al geweest maar nu hebben we de kans gegrepen om alle koppelingen en de spaghetti te vervangen door mooie DIN-rails en rijgklemmen, een hele klus op zich (lees hier XXXX).

Benodigdheden:

  • Invalcirkelzaag
  • Veel hardhouten planken en balken, van klein tot groot.
  • Veel schroeven
  • Verzink-tool

Hulp/advies:

Jurre zijn eerste grotere interieur klus en Herman heeft enorm geholpen hier. Dank voor de hulp!

Learnings:

  • Invalcirkelzaag (handcirkelzaag met inval functie) is een key tool.
  • Aftimmeren kost heel veel tijd: een heerlijke learning van een beginnen, maar wij hebben dit onwijs onderschat.
  • Investeer in schroeven en hout als je begint met houtwerk: Ik ben een klusser die uitdenkt terwijl hij maakt. Schroeven en het hout komt altijd ergens wel van pas. Heen en weer naar de bouwmarkt tijdens de klus kost enorm veel tijd.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.