De laatste Message in a Bottle van onze oversteek

Feb 27, 2020 | 22 comments

Feb 27, 2020 | 22 comments

Allereerst, excuus voor onze afwezigheid. Toen we onderweg waren, hadden we geen idee of onze berichten wel gelezen werden. Nu, in de zon, een reactie lezend, met “Gaat het allemaal goed? Ik ben wel een beetje verslaafd geworden aan jullie berichtjes” is wel heel erg leuk en maakt dat ik me besef dat we ons oversteek verhaal nog moeten afronden en met jullie delen. Het slechte internet, de gezelligheid van mijn bezoekende ouders maar ook het wennen aan het niet varen heeft ons even doen achterlopen op onze updates. Ook is er toch helaas weer wat met de motor gebeurd waardoor bij binnenkomst op Barbados de motor kokend warm werd. Hierdoor zijn we met een dubbel gevoel, en 2 dagen klussen, onze aankomst op de Carieb begonnen. Maar laten we eerst terug gaan naar waar we gebleven waren. Juanito (de schijtvogel) was overwonnen, mijn “oermannelijke” behoefte om met een vis aan te komen op de ankerbaai mislukte en we stuiven af op Barbados…

“Schat, hoeveel mijl is het nog?”, vraagt Suus me. Ik kijk binnen op de navigatiesoftware; “nog 10 mijl tot Barbados, we moeten toch wel iets gaan zien nu.”, antwoord ik. Dikke wolken volgen ons al een aantal uren als ik besluit toch nog even te gaan slapen voordat we aankomen. Ik heb net de hengel binnen gehaald omdat er teveel wier ligt en ben helemaal doorweekt van de laatste regenbui. Als ik wakker word na een uurtje heeft Suus in de verte een hele lichte contour gezien van land. Een laag eiland doemt steeds meer op in het slechte zicht. Een kleine houten vissersboot is steeds even 2 seconden zichtbaar als we op een top van een golf zeilen en hij net ook wat hoger ligt. Als we hem daarna weer een hele tijd niet meer zien moet je goed in de gaten houden waar hij was om zeker te zijn dat we niet recht op hem af varen. De haven waar we ons moeten melden om in te klaren ligt aan de andere kant van het eiland. Als we het hoekje om gaan, verdwijnen de golven uit het niets. Na 23 dagen komt Yndeleau tot stilstand. We bewegen opeens niet meer van links naar rechts. We liggen stil. Een enorm vreemde gewaarwording. “Ik ga douchen!”, roept Suus uit. De laatste dagen waren wild en lukte het moeilijk om putsemmers over onszelf heen te gooien als douche. Na 23 dagen niemand gezien te hebben, is het dan toch nog even timen om netjes te douchen zonder dat een van de vele vissersboten wel erg raar opkijkt van het nudisme dat al die tijd heel normaal was aan boord. De eerste palmbomen waaien ons tegemoet. Barbados is een laag eiland zonder hele overweldigende kusten, maar wel met een duidelijke caribische sfeer die ons toelacht. Suus en ik kijken elkaar aan, we hebben het geflikt!

We strijken de zeilen en graven alle benodigdheden op uit de boot en maken alles gereed. Na zo’n lange tijd op zee liggen alle lijnen en stootwillen ver opgeborgen. Lekker tuffend op de motor varen we het laatste stukje naar de haven. Overal prachtig, kristalhelder blauw water. Grote, toeristische vissersboten komen ons tegemoet en een luxe haven (Port St. Charles) doemt voor ons op. Met een schuin oog kijk ik naar de temperatuurmeter van de motor terwijl Suus voorop aanwijzingen geeft waar ik heen moet. Als ik de temperatuurmeter omhoog zie lopen schrik ik. “Suus kom snel! Kun je even sturen, de motor temperatuur stijgt, dat lijkt niet goed!”. Ik duik naar binnen en zie inderdaad met een extra meting dat het weer niet goed gaat met het koelsysteem. Als ik naar buiten spring maak ik snel een beslissing, we zien de stijger al waar we moeten liggen, we varen door! Hier nu voor anker gaan op koraal en stenen werkt niet en hier wegkomen kan alleen op de motor en kost meer tijd dan doorvaren. We moeten wel. De motor stijgt in temperatuur maar we leggen heel soepel aan en Suus springt zonder dat we het doorhebben gewoon voor het eerst in 23 dagen weer aan wal! Als ik snel een springetje (een aanvullende lijn om extra stevig te liggen) leg, heb ik mijn eerste stap op de wal ook gezet zonder dat ik het doorheb. Enorme rollers komen de haven binnen waar alleen grote superjachten liggen. De lijnen maken grote klappen en de stootwillen blijven nog net op hun plek. Maar dan kijken we elkaar aan. We liggen. We zijn er. We hebben een oceaan overgestoken. Maar die &%@ motor… Wat een kater, maar we verplichten onszelf om stil te staan en te genieten, met een biertje high-fiven we elkaar dat we het gewoon geflikt hebben. Als we bij de douane, ministerie van gezondheid en de immigrations ingecheckt zijn, negeren we de overdreven kosten om een nacht in deze haven te blijven liggen en besluiten we om de boot even te laten voor wat het is en een hapje te eten het dorp om de hoek. Tijdens een lekker (plat) bord eten, zonder dat we bewegen, met een heerlijke biertje, realiseren we nog meer wat we gedaan hebben. Wat was het vet!

2 daagjes zijn we bezig om de motor weer goed aan de praat te krijgen. Tegelijkertijd nemen we ook even de tijd om onze watertanks goed schoon te maken en te verbeteren. We merkten dat na 23 dagen in 20C+ temperatuur het water snel bederft. Het smaakte echt niet goed meer en we waren blij dat we water in grote flessen mee hadden voor de laatste dagen. De leidingen maken we extra goed schoon, de tank spoelen we door, we voegen (iets te veel) chloor toe aan het nieuwe water en we installeren onze goede filterinstallatie. Als dit allemaal af is, varen we snel door naar een top ankerplek (Carlisle Bay) om daar mijn ouders te ontvangen die helemaal van Nederland naar Barbados zijn gevlogen.

We zijn in de Carieb! Dank jullie wel voor het volgen tijdens deze Message in a Bottle’s en het was zo leuk om al jullie reacties te lezen toen we aangekomen waren, we zijn nog steeds niet helemaal klaar met teruglezen en reageren. We zullen berichten blijven delen! Voor nu: viva la Carieb!

22 Comments

 1. Remco

  Het is inderdaad super om te lezen. Ellen en ik zijn over 9 jaar van plan de wereld rond te gaan zeilen, dus we lezen jullie ervaringen en leuke verhalen graag.

  Reply
  • Marga

   Ga lekkker genieten van de zon en de rust, jullie hebben het meer dan verdiend! En ik verheug me alvast op jullie volgende verhaal.
   Liefs, xxx

   Reply
  • Marc

   Supervet wat jullie gedaan hebben!!’
   Jammer van die motor, maar ook super om te zien dat welke tegenslag dan ook jullie niet van je droom af houdt.

   Recht zo die gaat 👍🏻💪🏻
   Marc

   Reply
  • Yndeleau

   Dankjewel! En wat leuk dat jullie ook plannen hebben. Let us know als je vragen hebt :).

   Reply
 2. Bregje

  Leuk hoor, die berichten! We lezen ze allemaal! 😘

  Reply
 3. Inge

  Ik heb jullie gevolgd en wat was dat leuk! Geniet van de Caribbean!
  Groetjes Inge van Oosterhout

  Reply
  • Saskia en Daniel kerkhof bossard

   Heel leuk om al jullie zee aventuren te lezen en bedankt voor deze laatste update ! Lieve groetjes vanuit de sneeuw. Groetjes uit Zwitserland Saskia en Daniel

   Reply
   • Yndeleau

    Wat onwijs leuk! Dank jullie wel.

    Reply
 4. Olaf Roselaar

  Vanmiddag een regenzeil over het achterdek en de roef gespannen om aan (hout)reparaties te beginnen.
  Het is hier namelijk al weken koud, nat en naar.
  Lekker thuiskomen is het met jullie berichten uit het warme zuidwesten.
  Ik zeg het maar gewoon; ik ben stikjaloers op jullie.
  Zo’n warmloper is echt maar een kleinigheidje. Veel plezier….

  Reply
 5. Ingrid Steneker

  Leuk jullie te volgen! Weet niet eens of jullie mij wel kennen, maar heb bij Annemarie in het donderdagmiddag hockeyteam gezeten (en ben de moeder van Ellewies). Door haar verhalen werd ik benieuwd en lees nu jullie verhalen graag! Super dat jullie dit ondernemen! Lekker genieten samen, groetje Ingrid

  Reply
  • Yndeleau

   Dankjewel! Ken je zeker nog Ingrid, maar wel heel lang geleden :). Super leuk om te horen dat je ons volgt. Groet Jurre

   Reply
 6. Hans van der Zeijden

  Leuk verhaal weer; jullie hebben het super gedaan!! Weet je al wat het probleem met de koeling was en is het nu structureel opgelost? Ben benieuwd naar jullie avonturen in de Carib!

  Reply
 7. Sjoerd Hiel

  Inspirerend om jullie verhalen te lezen.
  Ben inderdaad ook benieuwd, wat het motor probleem is geweest.
  Geniet vol van de Carib. Het is er zo mooi!

  Reply
 8. Niek Vis

  Leuk verhaal weer. Ik ben ook wel benieuwd wat het koelingsprobleem van de motor was.

  Reply
 9. Dick Meijer

  Gefeliciteerd met jullie atlantische oversteek. Was erg leuk om jullie te volgen met predictwind.
  Jammer van de motor, hopelijk dat die het nu de rest van de wereldreis goed houdt.
  Veel plezier in de Caribben! Laat ons horen als jullie richting het Panama-kanaal gaan.

  Reply
  • Yndeleau

   Dick dankjewel! Het was even balen maar ik lijk hem weer helemaal onder controle te hebben. Het blijft een sikkenukkig ding ;). Super leuk om te horen dat je ons volgde. Planning is nog steeds dat we feb 2021 het kanaal door gaan. Maar planningen zijn altijd, en vooral nu, niet heel erg standvastig..

   Reply
 10. Ruud Braams

  Ruud Braams
  zelf van 2001 t/m 2005 in de Carieb rond gezworven op m’n catamaran Josina, weet dus een beetje wat jullie mee (gaan) maken daar!
  water in de tank(s) hou je daar niet goed als drinkwater, flessen en nog eens flessen. Gebruikte het alleen om me af te spoelen.
  wierfilter verstopt soms, las dat jullie door wiervelden gezeild waren?
  succes en heel veel plezier, dat kun je niet genoeg beleven.

  Reply
  • Yndeleau

   Wat een goede tips, dankjewel. Wierfilter checken we inderdaad regelmatig, veel wier allemaal. Helaas is er nu niet zoveel te checken maar de sfeer is nog goed aan boord :).

   Reply
 11. Margriet

  Heel toevallig stuitte ik op jullie berichten. Wat leuk om te lezen. Ik heb alles vanaf het begin gelezen. Het blijft leuk

  Reply
Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 Comments

 1. Remco

  Het is inderdaad super om te lezen. Ellen en ik zijn over 9 jaar van plan de wereld rond te gaan zeilen, dus we lezen jullie ervaringen en leuke verhalen graag.

  Reply
  • Marga

   Ga lekkker genieten van de zon en de rust, jullie hebben het meer dan verdiend! En ik verheug me alvast op jullie volgende verhaal.
   Liefs, xxx

   Reply
  • Marc

   Supervet wat jullie gedaan hebben!!’
   Jammer van die motor, maar ook super om te zien dat welke tegenslag dan ook jullie niet van je droom af houdt.

   Recht zo die gaat 👍🏻💪🏻
   Marc

   Reply
  • Yndeleau

   Dankjewel! En wat leuk dat jullie ook plannen hebben. Let us know als je vragen hebt :).

   Reply
 2. Bregje

  Leuk hoor, die berichten! We lezen ze allemaal! 😘

  Reply
 3. Inge

  Ik heb jullie gevolgd en wat was dat leuk! Geniet van de Caribbean!
  Groetjes Inge van Oosterhout

  Reply
  • Saskia en Daniel kerkhof bossard

   Heel leuk om al jullie zee aventuren te lezen en bedankt voor deze laatste update ! Lieve groetjes vanuit de sneeuw. Groetjes uit Zwitserland Saskia en Daniel

   Reply
   • Yndeleau

    Wat onwijs leuk! Dank jullie wel.

    Reply
 4. Olaf Roselaar

  Vanmiddag een regenzeil over het achterdek en de roef gespannen om aan (hout)reparaties te beginnen.
  Het is hier namelijk al weken koud, nat en naar.
  Lekker thuiskomen is het met jullie berichten uit het warme zuidwesten.
  Ik zeg het maar gewoon; ik ben stikjaloers op jullie.
  Zo’n warmloper is echt maar een kleinigheidje. Veel plezier….

  Reply
 5. Ingrid Steneker

  Leuk jullie te volgen! Weet niet eens of jullie mij wel kennen, maar heb bij Annemarie in het donderdagmiddag hockeyteam gezeten (en ben de moeder van Ellewies). Door haar verhalen werd ik benieuwd en lees nu jullie verhalen graag! Super dat jullie dit ondernemen! Lekker genieten samen, groetje Ingrid

  Reply
  • Yndeleau

   Dankjewel! Ken je zeker nog Ingrid, maar wel heel lang geleden :). Super leuk om te horen dat je ons volgt. Groet Jurre

   Reply
 6. Hans van der Zeijden

  Leuk verhaal weer; jullie hebben het super gedaan!! Weet je al wat het probleem met de koeling was en is het nu structureel opgelost? Ben benieuwd naar jullie avonturen in de Carib!

  Reply
 7. Sjoerd Hiel

  Inspirerend om jullie verhalen te lezen.
  Ben inderdaad ook benieuwd, wat het motor probleem is geweest.
  Geniet vol van de Carib. Het is er zo mooi!

  Reply
 8. Niek Vis

  Leuk verhaal weer. Ik ben ook wel benieuwd wat het koelingsprobleem van de motor was.

  Reply
 9. Dick Meijer

  Gefeliciteerd met jullie atlantische oversteek. Was erg leuk om jullie te volgen met predictwind.
  Jammer van de motor, hopelijk dat die het nu de rest van de wereldreis goed houdt.
  Veel plezier in de Caribben! Laat ons horen als jullie richting het Panama-kanaal gaan.

  Reply
  • Yndeleau

   Dick dankjewel! Het was even balen maar ik lijk hem weer helemaal onder controle te hebben. Het blijft een sikkenukkig ding ;). Super leuk om te horen dat je ons volgde. Planning is nog steeds dat we feb 2021 het kanaal door gaan. Maar planningen zijn altijd, en vooral nu, niet heel erg standvastig..

   Reply
 10. Ruud Braams

  Ruud Braams
  zelf van 2001 t/m 2005 in de Carieb rond gezworven op m’n catamaran Josina, weet dus een beetje wat jullie mee (gaan) maken daar!
  water in de tank(s) hou je daar niet goed als drinkwater, flessen en nog eens flessen. Gebruikte het alleen om me af te spoelen.
  wierfilter verstopt soms, las dat jullie door wiervelden gezeild waren?
  succes en heel veel plezier, dat kun je niet genoeg beleven.

  Reply
  • Yndeleau

   Wat een goede tips, dankjewel. Wierfilter checken we inderdaad regelmatig, veel wier allemaal. Helaas is er nu niet zoveel te checken maar de sfeer is nog goed aan boord :).

   Reply
 11. Margriet

  Heel toevallig stuitte ik op jullie berichten. Wat leuk om te lezen. Ik heb alles vanaf het begin gelezen. Het blijft leuk

  Reply
Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.